KATA 2020 – Szigorít a NAV! E-nyugta és számlázás a Salonicban

Tartalomjegyzék

Több KATA-s szakemberrel beszélgettünk és láthatóan nagy zűrzavar van a fejekben, hogyan alakulnak a KATA-s vállalkozókra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség szigorítások. Ne essetek kétségbe, a technika fejlődésével mindenre van megoldás, és mi azért vagyunk, hogy segítsünk Nektek! Vegyük sorra mi vár Rátok a következő 1 évben.

Igaz a hír: Hamarosan minden magyarországi adóalany számára kiállított számlára, összeghatártól függetlenül, kibővítik az adatszolgáltatási kötelezettséget.

Ezidáig a KATA-s vállalkozások nagy része (alanyi adómentességük miatt) a vevők felé nem számítottak fel áfát, ezért nem vonatkozott rájuk az adatszolgáltatási kötelezettség. Ez azonban idén egy két lépcsős folyamat során megváltozik.

Az első lépcsőfokot 2020. július 1-jén kell megugrani, ugyanis ettől kezdve minden belföldi adóalanynak kiállított számlát (akkor is ha áfa mentes) be kell küldeni a NAV-nak.

A második lépés az lesz, hogy 2021. január 1-től minden egyes számlát és nyugtát, – a magánszemélyek részére kiállított számlákat és nyugtákat is – be kell küldeni az adóhatóság részére.

Ez azt jelenti, hogy 1 év múlva ilyenkor értékhatártól és társasági formától függetlenül minden számla bekerül a NAV rendszerébe. Legyen szó áfás, alanyi adómentességet választó KATA-s, vagy tárgyi adómentes tevékenységet folytató vállalkozásról.

Az új adatszolgáltatási szabályok rengeteg plusz adminisztrációs feladatot hoznak magukkal a KATA-s vállalkozók számára, melyek elmulasztása több 100.000 Ft-os bírságot vonhat maga után.

A 2020. július 1-jén életbelépő szabály értelmében a kiállított számlákat vagy az általatok használt számlázóprogramon keresztül automatizálva, vagy ha kézi számla tömböztök, akkor egyesével manuálisan kell feltölteni a NAV Online Számla rendszerébe.

Minden jel arra mutat, hogy ha meg akartok felelni az új adatszolgáltatási szabályoknak, akkor érdemes idejében áttérnetek az online rendszerek használatára. Ezzel automatizálni tudjátok az adatszolgáltatást és elkerülhetitek a napi szintű adminisztrációt illetve az esetleges hibázásból adódó bírságot.

A Salonic felhasználók biztonságban vannak, mert bankkártyás előlegfizetés funkciónk kapcsán beintegráltuk a Billingo online számlázó rendszerét. Így hamarosan pillanatok alatt kiállítható lesz a számla és az e-nyugta is, amikor a vendég fizet. Bankkártyával történő tranzakciónál és készpénzes fizetés esetében egyaránt működik. A Billingo online számlázó programja automatikusan monitorozza az elkészített számlákat és az adatszolgáltatásra kötelezetteket beküldi az adóhatóság részére.

Nem titok, hogy a szigorított adatszolgáltatási kötelezettségek ellenére továbbra is lehet kézi számlatömböt használni, ám egyáltalán nem éri meg, mert a kötelező adatszolgáltatást online kell benyújtani. Ha valami kimarad vagy hibásan van beküldve, akkor jön a bünti, a könyvelőtök pedig előtt-utóbb ezért a szöszmötölésért plusz díjat fog felszámolni.

Azt ajánljuk Nektek, hogy kezdjetek el áttérni az online rendszerekre, most még elegendő idő áll a rendelkezésetekre, hogy kipróbáljátok, beállítsátok, bevezessétek az online naptárat. Mivel az adatszolgáltatási kötelezettség minden vállalkozóra és vállalkozási formára vonatkozik, a számlázás funkciónk az összes díjcsomagunkban (Salonic SMART, GO, PRO) alapértelmezetten elérhető lesz. A beállításokban és a program használatában segítséget nyújtunk, Nektek nincs más dolgotok mint beregisztrálni hozzánk és követni az aktuális lépéseket.

Igényeljetek 30 napos ingyenes próbaverziót és élvezzétek az automatizált online rendszer adta kényelmet!

Cikkünk forrásanyaga itt érhető el: KATA 2020: fontos változás jön – Sárospataki Albert – Billingo startup

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Feliratkozás - bejegyzés