Így tervezz januárra akkor, amikor semmi sem biztos

így tervezz januárban

Tartalomjegyzék

Vállalkozóként nem árt, ha januárban tudatosan gondolkodsz az előtted álló évről. De hol van már az az idő, amikor 3-5 éves stratégiai tervet készítettünk? Amikor hónapokra előre láttuk, hogy mikor és milyen irányba fejlesztjük tovább a vállalkozást? Jó esetben 2-4 hónapra előre lehet látni, mi fog történni, maradjunk most januárnál. Olvasd el AngyalKriszti tippjeit arról, hogy tervezz januárban, amikor minden bizonytalan.

Így tervezz magabiztosan… januárra

1. Januárban keresd fel a könyvelődet, ügyvédedet vagy nézz utána a vállalkozásodat érintő jogszabályi változásoknak.

Módosult-e bármi (mostanában napról – napra, arra ébredhetünk, hogy az éjszaka X db jogszabály lépett hatályba) és ezek a változások mennyiben érintenek téged.
Egyéni vállalkozás esetén: kata, vszja, átalányadó változásait mindenképpen beszéljétek át, illetve év elején lehet adózási formát is változtatni, ha másik lenne kedvezőbb.

2. Kalkulálj!

Tervezd meg az éved. Van már annyi gyakorlatod, hogy tudod melyek azok a hónapok, amelyek gyengébben „muzsikálnak”. Az uborkaszezonra tervezz bevételnövelő kampányokat.
Tudtad, hogy hírlevelet néhány perc alatt össze tudsz rakni a Salonicban és azonnal is küldheted?
Ha így is marad szabad kapacitásod, az fordíts magadra, tanulj, képezd magad, hidd el minden magadba fektetett energia, pénz, megtérül. Kamatostól.

3. Tekintsd át a költségeidet!

Minden vállalkozásban vannak megtakarítható kiadások. Nézd át a banki költségeket, a beszerzéseidet, a raktárkészletedet! Mindig van valahol egy kicsi, amiből le lehet csípni.

4. Nyiss vállalkozási naplót!

Jegyezd fel álmaid, terveid, céljaid. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a mai elektronikus világban, amikor mindent online, tabletre, telefonba írunk, minek használj papíralapú naplót?
Az ideggyógyászat ad magyarázatot erre.
Azok az emberek, akik részletesen leírják céljaikat, 1,2–1,4-szeres valószínűséggel érik el őket azokhoz képest, akik ezt nem teszik meg.

De miért is van ez így?
A dolgok írása két szinten történik. Az egyik az ún. külső tárolás, a másik a kódolás.
A külső tárolást egyszerűen meg lehet magyarázni. A céljainkat egy olyan helyen (például egy darab papíron) tároljuk, amely bármikor nagyon könnyen hozzáférhető és áttekinthető. Bárhol, bármikor velünk lehet. Kitehetjük a hűtőszekrényre, betehetjük a pénztárcánkba vagy tarthatjuk az íróasztalunkon. A lényeg, hogy nap mint nap ránézzünk. Logikus, hogy sokkal jobban emlékszünk valamire, ha minden nap látjuk, így egyfajta emlékeztetőként is működik.
A dolgok leírásával nemcsak az általános emlékezetünk javul, hanem abban is segít, hogy az agyunk képessé legyen hatékonyabban összpontosítani mindarra, ami fontos a számunkra.

5. Tervezz, gondolkodj még előbbre!

Hiszen februárban jön a KATA bevallási határidő, májusban IPA, e-SZJA….. de erről később úgyis írok részletesen és igyekszem majd mindenkinek segíteni azzal, hogy részletesen leírom a folyamatot.

Tudjátok, #angyalvagyok: Navról fordítok magyarra!
Mindenkinek sikerekben gazdag évet kívánok!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Feliratkozás - bejegyzés